Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alergeny

19. 2. 2015

Alergeny

S platností ( směrnice 1169/11EU) od 13.12.2014 má každý provozovatel veřejného stravování povinnost označovat alergenové složky, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví.

 

V jídelním lístku budou alergeny pod čísly :

  1. Obiloviny (lepek)

  2. Korýši a výrobky z nich

  3. Vejce a výrobky z nich

  4. Ryby a výrobky z nich

  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich

  7. Mléko a výrobky z něj

  8. Skořápkové plody, všechny ořechy a všechny výrobky z nich

  9. Celer a výrobky z něj

  10. Hořčice a výrobky z ní

  11. Sezamová semena a výrobky z nich

  12. Oxid siřičitý a siřičnany

  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

  14. Měkkýši a výrobky z nich