Alergeny
Alergeny
S platností ( směrnice 1169/11EU) od 13.12.2014 má každý provozovatel veřejného stravování povinnost označovat alergenové složky, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví.
V jídelním lístku budou alergeny pod čísly :
-
Obiloviny (lepek)
-
Korýši a výrobky z nich
-
Vejce a výrobky z nich
-
Ryby a výrobky z nich
-
Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
-
Sójové boby (sója) a výrobky z nich
-
Mléko a výrobky z něj
-
Skořápkové plody, všechny ořechy a všechny výrobky z nich
-
Celer a výrobky z něj
-
Hořčice a výrobky z ní
-
Sezamová semena a výrobky z nich
-
Oxid siřičitý a siřičnany
-
Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
-
Měkkýši a výrobky z nich